Miinapäätös voi vaarantaa suomalaisetkin lapset!

Tiedote hallituksen esityksestä vetäytyä Ottawan sopimuksesta.

Henkilömiinojen vastainen kampanja vetoaa kansanedustajiin, ettei Suomi vetäytyisi miinakieltosopimuksesta

Orpon hallitus antoi tiistaina 28.5.2025 esityksen, että Suomi irtautuisi kansainvälisestä henkilömiinat kieltävästä nk. Ottawan sopimuksesta.

Miinojen uhreista suurin osa on siviilejä yli 80 % ja näistä suuri osa lapsia. Henkilömiinat kieltävän sopimuksen on allekirjoittanut 165 maailman maata, siis valtioiden enemmistö, ja sen avulla on säästetty tuhansia, jopa miljoonia ihmishenkiä. Vammautumisia konflikteissa on kyetty vähentämään, kun kieltosopimuksen myötä miinojen tuotanto ja kauppa ovat maailmanlaajuisesti tyrehtyneet, ja suurin osa maailmasta noudattaa normia, jonka mukaan henkilömiinat eivät ole hyväksyttävä ase. 

Maailmanlaajuisesta panostuksesta miinanraivaukseen huolimatta yhä 2020-luvulla raivataan maata ja alueita, jotka on sodissa vuosikymmeniä sitten tehty asumis- ja viljelykelvottomiksi henkilömiinoilla ja rypäleaseilla. Suomikin on tässä työssä ollut mukana. Euroopassa muun muassa entisen Jugoslavian alueella tapahtuu vielä 30 vuotta sodan päättymisen jälkeen miinaonnettomuuksia ja tehdään miinanraivausta. Ukrainassa miinojen käytön seurauksena on odotettavissa vuosikymmenten raivausurakka, että pellot saadaan viljelykelpoisiksi ja tiet ajettaviksi. 

  • Humanitaarista työtä tekevät järjestöt ja miinojen vastainen kampanja painottaa ettei ole olemassa “vastuullista” henkilömiinojen, tai rypäleaseiden käyttöä sitten kun ollaan sodassa, muistuttaa Suomen henkilömiinojen vastaisesta kampanjasta Marianne Salopuro.
  • Se, että Suomi lähtee murtamaan sopimusta joka ollut mm vahvasti EUn ja Naton tukema,  sekä miinojen käytön vastaista globaalia normia ja sodankäynnin säännöstöä, jonka mukaan ase, joka ei erota siviiliä sotilaasta ei ole hyväksyttävä, merkitsisi sitä, että puolustamme “de facto” henkilömiinojen käyttöä, myös Venäjän, ja että siirrymme niiden maiden joukkoon jotka heikentävät kansainvälistä sopimusjärjestelmää. Tällöin olisimme globaalisti osa ongelmaa, emme ratkaisua. jatkaa koordinaattori Marianne Salopuro.  
  • Suomen päätös vetäytyä jalkaväkimiinojen kieltosopimuksesta ja ottaa henkilömiinat jälleen käyttöön on tuhoisa askel taaksepäin maailmanlaajuisissa pyrkimyksissä suojella siviilejä summittaisilta ja epäinhimillistä aseilta, sanoo ICBL-CMC n johtaja Tamar Gabelnick. Suomalaiset voivat joutua maksamaan tästä päätöksestä hengellään ja terveydellään, jos he joutuvat kokemaan miinojen käytöstä aiheutuvan pitkän ja kivuliaan perinnön omalla alueellaan. Vetoamme Suomen kansanedustajia olemaan hyväksymättä hallituksen esitystä ja jatkamaan sitoutumista olemaan koskaan käyttämättä henkilömiinoja.

Kansainvälinen miinakampanja ICBL (International Campaign to Ban Landmines) sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1997.

 


Lisätietoa

Suomen kampanjasta henkilömiinoja vastaan
Marianne Salopuro
+358-442934563

Laura Lodenius
358-40-7177762